A Duna-delta elsősorban hihetetlenül színes és változatos madárvilágának köszönheti világhírét: a Deltában és környékén 327 madárfaj figyelhető meg, melyből 218 bizonyítottan fészkel, és 109 faj átvonul, vagy itt telel – közülük számos világ- és Európa-szerte veszélyeztetett, igen ritka faj. Itt talál pihenőhelyet többek között az északi-sarkkörön túlról érkező jeges réce, és a tundra lakója: a vörösnyakú lúd; de itt találjuk Európa legnagyobb rózsás gödény (pelikán) populációját is – közel 8000 példányt. Nagy számban fészkel itt a világszerte ritkaságnak számító borzas gödény (mintegy 140–150 pár költ a Deltában), kis kárókatona (az európai állomány kilencven százaléka itt költ), törpegém, üstökös gém, batla és kanalas gém. Ma már szigorúan őrzött rezervátumként számon tartott Letea-sziget rejtegeti az utolsó rétisasok méternyi átmérőjű fészkeit, és ide szorult vissza a kerecsensólymok utolsó néhány példánya is.
     Nem szakavatott érdeklődő is örömét lelheti a Delta tollas lakóinak megfigyelésében, ha egy madárhatározó könyvet és távcsövet hoz magával. A deltai madarásztúra legalkalmasabb időpontja április, május, augusztus és szeptember hónapok, illetve november hónap – amikoris a ludak érkeznek, de számtalan más madárfaj állandó és nagyszámú jelenléte minden időben garantálja a madarászélményekben gazdag kirándulást. Egy jól megválasztott időpontban közel száz madárfajt figyelhetünk meg.
     Amennyiben sikerült felkeltenünk szíves érdeklődését, javasoljuk, hogy időben vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy könnyen megszervezhessük külső munkatársaink, ornitológusok és biológusok szakértő idegenvezetését az Ön számára!